A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

Безкоштовні юридичні консультації для ВПО від команди Благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез»

Якщо вам потрібна юридична консультація з питань ваших прав та соціального забезпечення — заповніть коротку гугл-форму (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSerHaOAtCGs-KpzuiBtxAilG8DP3eoZIsbGTDZ2gESzY3o9sQ/viewform )

14:29:26 16.02.2023

Мінветеранів відкрило реєстрацію на відбір до національної збірної Invictus Games-2023

Цьогоріч міжнародні змагання відбудуться у німецькому місті Дюссельдорф з 9 по 16 вересня. Наша країна буде представлена на Invictus Games командою із 24 спортсменів з числа військовослужбовців та ветеранів російсько-української війни, які отримали поранення під час або внаслідок виконання службових обов’язків у зоні бойових дій. Відбір до національної збірної Invictus Games відбудеться у квітні 2023 року в Львівській області. Подати заявку на участь у відборі можна вже зараз на платформі Е-ветеран  https://eveteran.gov.ua/.../uchast-u-vseukrayinskih... “Участь української збірної у Іграх Нескорених – це безцінний досвід для розбудови системи спортивної реабілітації поранених ветеранів війни та військовослужбовців в Україні, над якою наразі працює Мінветеранів, – наголосила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна. – Крім того, на міжнародній арені ветеранський спорт є одним із потужних інструментів дипломатії нашої країни. Він демонструє світові не лише силу і міць українських Воїнів, наших Захисників й Захисниць, а й доносить до побратимів з інших країн та їхніх урядів правдиву інформацію про російсько-українську війну та про підтримку, яка так необхідна Україні для протистояння російській збройній агресії”. Більше про відбір – за посиланням: https://bit.ly/3jU3KpV Мінветеранів висловлює щиру вдячність партнерам, які взяли участь у даному проєкті. Так, технічна сторона подання заявки розроблена за участі Проєкта підтримки Дія, що впроваджується UNDP Ukraine / ПРООН в Україні за підтримки Швеції (Embassy of Sweden in Kyiv ) та IREX.

09:10:35 16.02.2023

У січні 2023 року працевлаштовано 382 жителі Чернігівщини

Про це повідомила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. Крім того, 41 безробітного скеровано на професійне навчання, 4 – залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

15:10:55 15.02.2023

15 лютого - Міжнародний день дитини, що хвора на рак

Із 2003 року 15 лютого офіційно вважається Міжнародним днем дитини, що хвора на рак. Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) беруть участь у підтримку «Дня дітей, хворих на рак». Основна мета цього дня — покращити інформування суспільства про проблеми дитячих онкологічних хвороб. Рак небезпечне, важке, але в більшості випадків виліковне захворювання. І вдається це завдяки зусиллям лікарів, батьків та всіх небайдужих людей, хто допомагає діткам подолати цю хворобу. За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно реєструється від 1000 до 1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. У дітей, на відміну від дорослих, причина раку доведена практично на 100%. Дітки хворіють на рак не тому, що вони курять, вживають наркотики чи працюють на шкідливому виробництві… Дитяча онкопатологія виникає унаслідок генетичної поломки чи генетичної мутації. Майбутні батьки не задумуються, що буде з їхніми генами, коли вони ведуть аморальний спосіб життя. Генетична поломка у дитини виникає внаслідок передачі цієї поломки батьками, це на 100% спадковий фактор. Міжнародні організації, які займаються дитячою онкологією, розпочинають кампанію про раннє виявлення онкологічних захворювань, щоб краще інформувати громадськість про ранні ознаки раку у дітей і тим самим врятувати тисячі дитячих життів. Такі стійкі симптоми можуть бути ознакою раку у дітей: • Біла пляма в оці, косоокість, сліпота, вирячені очі. • Набряк в животі/тазі, у голові чи шиї, у кінцівках, яєчках чи залозах. • Постійна висока температура більше, ніж два тижня, без видимої причини. • Втрата ваги, блідість, слабкість, легко з’являються синці чи кровотеча. • Біль у кістках, суглобах, спині, переломи. • Неврологічні ознаки: зміни та погіршення ходи, рівноваги чи мовлення, затримка психо-фізичного розвитку. • Головний біль більше, ніж два тижні з блюваннями чи без нього, збільшення розмірів голови. Дуже важливо, щоб при наявності будь-якого з цих симптомів батьки відвели дитину до лікаря, до кваліфікованого спеціаліста для проведення подальших консультацій. Пам’ятайте – чим раніше буде встановлено діагноз, тим сприятливіший прогноз що до лікування. На жаль, таблетку, яку можна випити, щоб не виник рак, поки що не придумали. Найкраща профілактика дитячої онкології – здорове батьківство. Сьогодні протягом дня чиїсь син, дочка, сестра або брат – усього близько 440 дітей в день – отримають небезпечний для життя діагноз «РАК», в той час як інші 250 дітей по всьому світі помруть від нього. “Дитячий рак – це лише частина світових проблем, пов’язаних з раком, але для дітей та їх сімей це питання надії, мужності та рішучості… це різниця між життям і смертю. 15 лютого - це не день відчаю, а свято перемоги малюків і дорослих, лікарів, родичів хворих і всіх, хто не байдужий до чужого горя, над страшною недугою – злоякісними пухлинами дитячого віку.

08:28:30 15.02.2023

«Гвардія наступу»: покрокова інструкція, як долучитися та що варто знати

В Україні триває запис до 8 бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов». Вони мають зміцнити українські сили під час майбутнього наступу та звільненні територій від ворога.

12:13:24 13.02.2023

Повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану

Частиною першою статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», пунктами 2, 4 розділу ІV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, передбачено, що незалежно від місця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника здійснюється повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено. Повторна видача свідоцтва про ДРАЦС здійснюється за заявою: особи щодо якої складено запис; батьків;  усиновлювачів;  опікунів;  піклувальників;  представника закладу охороні здоров’я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина, органу опіки та піклування. Свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть повторно видаватись представнику особи, яка має право на отримання свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у разі подання посвідченої довіреності або документа, що посвідчує повноваження такого представника. Під час пред’явлення адвокатом ордера до нього обов’язково додається  копія договору про надання правової допомоги, посвідчена у встановленому законодавством порядку.   Повторна видача свідоцтв про ДРАЦС здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану при підтвердженні права особи на отримання даних документів.   Документи про державну реєстрацію актів цивільного стану іноземців, осіб без громадянства та громадян України, які проживають за кордоном, витребовують через дипломатичні представництва та консульські установи України за кордоном, а також через Міністерство закордонних справ України за заявою або анкетою (установленого зразка), підписаною особою, яка витребовує документ.

09:13:08 13.02.2023

Що треба знати про монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги

У січні 2023 року завершено реформу монетизації пільг, яка була розпочата в 2019 році. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їх одержувачам з січня поточного року надаються виключно у грошовій готівковій формі (нарахування – в січні, виплата – у лютому). Раніше існували дві форми грошової виплати: готівкова та безготівкова. Зміни, що вступили в силу, стосуватимуться пільговиків, які у 2022 році отримували пільги у грошовій безготівковій формі (кошти надходили на обліковий запис в АТ ,,Ощадбанк”, звідки спрямовувалися надавачам житлово-комунальних послуг). Виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг пільговикам тепер здійснюється у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів Пенсійним фондом України: Тим пільговикам, які до грудня 2022 року вже отримували відповідні пільги у готівковій формі, а також тим, які звернулися за наданням виплати починаючи з грудня 2022 року, Пенсійний фонд України перерахує кошти на їхні рахунки, відкриті в уповноважених банках або для виплати через відділення АТ «Укрпошта». Це залежить від способу виплати, обраного одержувачем пільги. Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення АТ «Укрпошта», де людина одержує пенсію. Пільговикам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі і не є пенсіонерами (тобто в Пенсійного фонду України відсутні виплатні реквізити банківського рахунку або адреса доставки коштів) кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті Пенсійним фондом України в АТ «Ощадбанк». Про відкриття такого рахунка в банку органи Пенсійного фонду України інформують пільговика. Щоб одержати кошти з такого рахунку, потрібно особисто звернутися до АТ «Ощадбанк» для укладення договору банківського рахунка. Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти пільг на рахунок, відкритий в іншому банку, або через відділення АТ «Укрпошта», він має звернутися із відповідною заявою до органу Пенсійного фонду України в обраний спосіб: особисто до будь-якого сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області поштою; через особистий кабінет навебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України Слід зазначити, що пільговики, які отримають пільгу у грошовій готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми виплаченої їм пільги, тобто АТ ,,Ощадбанк” більше не адмініструватиме розрахунки пільговика з надавачами житлово-комунальних послуг, як це було при наданні пільги у грошовій безготівковій формі.

08:48:28 12.02.2023

Жителів Чернігівщини запрошують до лав стрілецького батальйону

В області триває активна робота щодо формування стрілецького батальйону ЗСУ. Укомплектувати його потрібними кадрами військовим допомагає служба зайнятості. Задля цього її фахівці разом з представниками місцевих центрів комплектування та соціальної підтримки проводять спільні заходи (профорієнтаційні семінари, ярмарки вакансій, презентації роботодавця) для безробітних громадян та шукачів роботи. Загалом протягом останніх двох тижнів відбулося близько 40 таких заходів.

15:29:36 10.02.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора