Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

Фото без опису

Всесвітній день запобігання утопленню – 25 липня

Утоплення має трагічні наслідки для сімей і громад. Для привернення уваги суспільства до цієї проблеми запроваджено Всесвітній день запобігання утопленню – 25 липня. За даними Організації об’єднаних націй щороку в світі тонуть близько 236 000 людей, що робить утоплення серйозною проблемою для охорони громадського здоров’я. Утоплення є однією з головних причин смерті дітей і молодих людей у віці від 1 до 24 років. ДСНС України заявляє: від початку літа на водоймах країни загинуло 432 людини, з них – 63 дитини. Сьогодні ми нагадуємо, що робити, якщо ви стали свідком того, як тоне людина і яких правил варто дотримуватися, щоб уникнути утоплення. Перш за все, зауважте, надавати першу допомогу у воді може лише досвідчений рятувальник. Переконайтеся, що порятунок інших не зашкодить вам самим – не ризикуйте власним життям. Покличте на допомогу. Якщо людина, яку витягли з води, не реагує на вас, викличне екстрену медичну допомогу за номером 103. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.  

08:18:24 25.07.2024

ПРЕС-РЕЛІЗ єРобота на Чернігівщині: грантові програми для бізнесу від служби зайнятості

          Вже 349 мешканців області для започаткування або розвитку бізнесу скористалися програмою «Власна справа» та 11 - програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які реалізуються в межах  урядового проєкту єРобота.

12:50:36 24.07.2024

До уваги жителів Плисківської ТГ!

Шановні жителі Плисківської ТГ! Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС): Африканська чума свиней - контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Вірус стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; у замороженому м’ясі (температура - 20 0С) – до кількох років, вірус консервується. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини. АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження. Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС): ознаки хвороби розвиваються дуже швидко; хвороба надзвичайно заразна, може передаватися від однієї сприйнятливої тварини до іншої; при захворюванні тварин змінюється їх поведінка та клінічний стан; на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування; хворіють як домашні, так і дикі свині будь-якого віку. Як відбувається зараження свиней: шляхом безпосереднього контакту; опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал; при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій: утримуйте свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи; не здійснюйте утримання свиней в літніх таборах; не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір; не дозволяйте відвідувати господарство стороннім особам; не забивайте хворих свиней та не переробляйте туші захворілих тварин; не купуйте тварин та продукції з них у місцях стихійної торгівлі; догляд за тваринами здійснюйте лише у змінному спецодязі та спецвзутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар; не згодовуйте свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою; щодня оглядайте свиней. При виявленні клінічних ознак захворювання або при загибелі свиней негайно повідомляйте спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини; обов’язково забезпечуйте доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарно-профілактичних заходів. Пам’ятайте: лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникати виникнення захворювання свиней та значних економічних збитків. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.

11:54:40 24.07.2024

4,8 тис. пропозицій роботи налічувалося у базі вакансій обласної служби зайнятості протягом І півріччя 2024 року

А це на третину більше відповідного показника минулого року, що свідчить про поступове відновлення виробничих потужностей та інфраструктури на Чернігівщині. Роботодавці мають найбільший попит на робітників фізичної праці (3,6 тис. вакансій - 73,3% або майже 3/4). 

13:00:27 22.07.2024

єРобота: в Чернігові військовий відкрив чайну «Сьорб»

Не кавою єдиною, вирішив Владислав Іванцов і відкрив у Чернігові чайну «Сьорб». Для цього скористався програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» урядового проєкту «єРобота» і отримав понад 450 тис. гривень на започаткування бізнесу. Грантових коштів вистачило на придбання обладнання, меблів, товарів для виготовлення продукції, оплату рекламних послуг та частково оренди приміщення.

16:15:57 18.07.2024

До уваги бізнесменів та стартапів!

Чернігівська обласна служба зайнятості пропонує стати учасником нетворкінгу. Для вас це можливість дізнатися більше про державні програми підтримки підприємництва, послуги служби зайнятості для бізнесу, поділитися успішним досвідом започаткування чи розвитку власної справи та поспілкуватися з фахівцями.

16:50:24 16.07.2024

єРобота: як переселенка з Бахмута започаткувала власний бізнес у Чернігові

Почати життя з нуля непросто, але можливо. У цьому переконуєшся, дізнавшись історію Ольги Люліної – переселенки з Бахмуту, яка в рідному місті мала все: будинок, дачу, роботу, бізнес (піцерію і заклади продажу вуличної їжі), і навіть не думала про те, що це доведеться покинути. Та за два роки життя в Чернігові їй вдалося чимало. Ініціативна, енергійна, працьовита, сповнена оптимізму і віри в краще, вона й на новому місці реалізувала свій багаторічний підприємницький досвід. Для розвитку свого бізнесу, крім міжнародних грантових програм, скористалася можливістю отримати мікрогрант за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

12:49:45 16.07.2024

РАННІ БАШТАННІ КУЛЬТУРИ: ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ОТРУЄННЯ

У супермаркетах і на ринках вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня. Держпродспоживслужба застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників. Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів. Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами: - У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними. - Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин. - Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується. - Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. - Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. - Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. - Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби. Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака. Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я. За інформацією Ніжинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.  

12:15:01 16.07.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора