A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

Перша українська конституція була прийнята, на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер, 5 квітня 1710 року

Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою». Пилип Орлик був близьким до гетьмана генеральним писарем, котрого після смерті гетьмана Івана Мазепи було обрано на раді старшин його наступником. Конституція Пилипа Орлика - скорочена назва документу, що визначав права і обов’язки обраного гетьмана. Ще її інколи називають Бендерською конституцією , тому , що вона була прийнята українським козацтвом саме біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер, а турецька назва цього містечка — Бендери, нині це територія Молдови. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:13:19 05.04.2024

Ветеран з Чернігова Євген Смага відкриває автомийку

Тяжка травма не завадила йому жити активним, повноцінним життя, досягати поставлених цілей і бути успішним. Чернігівець Євген Смага під час оборони рідного міста отримав поранення, внаслідок якого йому ампутували ногу. Він пройшов довгий шлях реабілітації і нині ходить на протезі. Щоправда, не ходить, а бігає… активно займається спортом, бере участь у міжнародних змаганнях, встановлюючи рекорди, піднімається в гори, аби зібрати донати побратимам, і відкриває власну автомийку самообслуговування. Щоб започаткувати цей бізнес скористався програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» урядового проєкту «єРобота».

12:07:54 04.04.2024

4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12 країн підписаний Північноатлантичний договір, на підставі якого було засновано Організацію Північноатлантичного Договору – міжнародний союз колективної оборони

Північноатлантичний альянс створений на основі договору між країнами-членами, кожна з яких приєдналася до нього добровільно після публічного обговорення і відповідного парламентського процесу. Договір поважає їхні індивідуальні права та міжнародні зобов’язання згідно зі Статутом ООН. Він зобов’язує країни-учасниці взяти на себе частину ризиків і відповідальності за колективну безпеку, а ,також , утримуватись від приєднання до будь-яких інших міжнародних зобов’язань, які можуть суперечити договору. 9 липня 1997 року в Мадриді український президент і глави держав та урядів НАТО підписали Хартію про Особливе партнерство між НАТО і Україною. Згідно з Хартією було створено Комісію Україна-НАТО (КУН), яка є органом прийняття рішень, відповідальних за розвиток відносин між НАТО і Україною та скерування спільної діяльності. На сьогодні, зважаючи на збройну агресію й ризик подальших воєнних дій з боку росії, тема вступу України до НАТО є надзвичайно актуальною, але на заваді стоїть ряд перешкод об’єктивного характеру, що робить цей вступ справою не найближчого майбутнього. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:28:04 04.04.2024

4 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні

Протимінна діяльність , а таку назву носить ціла галузь, що включає у себе навчання ризикам та інформування про правила поведінки в районах минулих бойових дій, маркування небезпечних ділянок і складання їх карт, обстеження та очищення місцевостей від боєприпасів, мін або саморобних пристроїв, допомогу постраждалим від підривів, активно розвивалася в Україні останніми роками. Утім наразі, як і багато інших сфер, протимінна діяльність буде адаптуватися до реалій «post-2/24», керуючись її значенням для безпечності повернення евакуйованих і біженців до їх громад, убезпечення та відновлення економічної діяльності на сільськогосподарських землях і промислових об’єктах, що зазнали мінування чи обстрілів. Починаючи з 2015 року, Україна постійно фігурувала серед найбільш забруднених вибухонебезпечними залишками війни країн світу. Вірогідно, що тепер країна обійме сумну першість. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:27:37 04.04.2024

Інформує служба зайнятості: з 1 квітня збільшуються компенсаційні виплати роботодавцям

З 1 квітня 2024 року, відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік», мінімальна заробітна плата в Україні підвищилася до 8 тис. гривень. У зв’язку з цим зміниться розмір деяких виплат, що стосуються сфери зайнятості, розмір яких узгоджений з мінімальною зарплатою.

15:11:39 01.04.2024

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день птахів

Щовесни, починаючи з 1906 року, після підписання та набуття чинності Міжнародної конвенції з охорони птахів, 1 квітня на всій земній кулі відзначають екологічне свято – Міжнародний день птахів. Ось ми і дочекалися ніжних обіймів ласкавого сонечка, п’янких пахощів природи, що оживає, радісного щебетання птахів. Напевно, немає такої людини, котра б не захоплювалася приємними мелодійними голосами – пташиним співом. Тьохкання соловейка, щебет сойки, скрекотання сороки, цвірінькання горобців, чи, навіть, ритмічні постукування дятла, – усе це царство птахів, яке асоціюється із зеленню лісу, запахом хвої і дубів. Тож, пам’ятайте! Птахи — невід’ємна частина живої природи. Їх потрібно любити і берегти не лише тому, що вони корисні, а й тому, що вони переповнюють наше буденне життя масою позитивних емоцій. Спостерігаючи за ними, ми отримуємо величезну естетичну насолоду. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:05:26 01.04.2024

До уваги жителів Плисківської ТГ!

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ГРОМАДИ! НЕ ЗАБУДЬТЕ ВНОЧІ ПЕРЕЙТИ НА ЛІТНІЙ ЧАС! У ніч, на неділю 31 березня, о 3:00 годині українці переведуть стрілки годинників НА ГОДИНУ ВПЕРЕД. Тому, доведеться вставати раніше. Датою переходу на літній час щорічно є остання неділя березня і остання неділя жовтня при переході на зимовий час. Переведення годинників здійснюється для того, щоб людина могла працювати довше і використовувати при цьому менше штучного освітлення. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

10:15:11 30.03.2024

Година Землі (англ. Earth Hour) — щорічна міжнародна подія

 Започаткована WWF (World Wide Fund for Nature, Всесвітнім фондом природи), котра проводиться останньої або передостанньої суботи березня, і закликає людей, організації та комерційні установи вимкнути необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети. Вперше подія була організована Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald у 2007 році та отримала світову підтримку у 2008. Акція була проведена в австралійському місті Сідней 31 березня 2007 року. Цей простий вчинок надихнув безліч людей світу на боротьбу з глобальною зміною клімату. З року в рік, кампанія «Година Землі» набирає все більших масштабів, до якої приєднуються сотні мільйонів людей світу. Прошу підтримати ініціативу та власним прикладом долучитися до проведення акції. У суботу, 30 березня 2024 року, о 20.30 вимкніть світло на одну годину, Годину Землі, як символ стурбованості за майбутнє Планети та єдності у бажанні захистити природу, залучіть друзів, сусідів, колег. Щиро сподіваюся, що акція «Година Землі» приверне увагу кожного мешканця, стане кроком до відповідальних спільних дій для поліпшення екологічного стану нашого міста та Планети в цілому. З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.

08:13:23 30.03.2024

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо». Його власниця – підприємниця Юлія Біла. Реалізувати бізнес-ідею їй допомогла програма «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

11:47:45 28.03.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора