Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Корисна інформація для громадян

До уваги жителів Плисківської ТГ! ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ

Ботулізм  - це гостре токсико - інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори бактерії з їжею і водою можуть потрапляти в кишківник людини, теплокровних тварин, птахів і риб. Спори збудника ботулізму стійкі до  факторів зовнішнього середовища і накопичуються в ґрунті, мулі, особливо в трупах тварин. Джерелом інфекції є мертві тварини, птахи, риби, а ґрунт та річний мул - служать резервуаром інфекції. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила токсин внаслідок забруднення її збудником. Таким чином реалізується харчовий шлях зараження. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їхніх органолептичних властивостей. Для виникнення ботулізму іноді досить, щоб навіть слідові кількості ботулотоксину потрапили у ротову порожнину. Небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак та інші якості продукту не змінилися.         Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих умов можливі випадки ранового ботулізму.            Період від моменту зараження до проявів перших клінічних ознак при ботулізмі може становити  від 8 годин до 10 діб, при рановому - 5-14 днів. Початок зазвичай більш-менш поступовий. Особливістю ботулізму є відсутність гарячки протягом всієї хвороби, нечіткість та різноманіття клінічних проявів у перші дні хвороби. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, це: підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення; можуть спостерігатися короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, здуття живота, закрепи, біль у животі; один з ранніх і частих (майже постійних) симптомів - сухість слизових оболонок порожнини рота; порушення зору: зниження гостроти зору, подвоєння в очах, опущення верхньої повіки,  розширення зіниць; порушення ковтання, зміна або зникнення голосу; порушення дихання: утруднене дихання, відчуття браку повітря, задуха. Для ботулізму характерне не тільки важкий перебіг захворювання, а й ускладнення такі як: набряк мозку, пневмонія, цистит, тощо. Зупинка серця та дихання можуть привести до смерті хворого.           У профілактиці ботулізму  головним є:

15:57:38 20.01.2023

До уваги жителів Плисківської ТГ! Вступ до ЗВО ДСНС України

Рятувальники Ніжинського районного управління запрошують юнаків та дівчат, які прагнуть отримати професію пожежного-рятувальника та готові стати на стежину професійних вогнеборців, вступати на денну форму навчання за державним замовленням до закладів вищої освіти Державної служби України з надзвичайних ситуацій - Національний університет цивільного захисту України (м. Харків), Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля та Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. Правила прийому до закладів вищої освіти ДСНС України у 2023 році, розміщені на веб-сайтах відповідних навчальних закладів.

09:42:33 20.01.2023

До уваги жителів Плисківської ТГ! Як отримати соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям 2023 року

Від січня 2023 року і на період воєнного стану автоматичне нарахування усіх видів державної допомоги продовжать лише для осіб, які проживають на окупованих територіях або де ведуться бойові дії. Іншим отримувачам необхідно буде поновити свої звернення, а для цього особисто подати заяву та пакет документів. Серед них і малозабезпечені сім'ї. Які сім'ї мають право на отримання допомоги? Нагадаємо, що отримувати соціальну допомогу від держави можуть сім'ї з середньомісячним сукупним доходом, меншим за прожитковий мінімум для сім'ї. Розмір соціальної допомоги призначається на шість місяців та розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої сім'ї. Куди потрібно звернутися, щоб отримати допомогу? До центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Плисківської сільської ради. Які документи потрібні: заява про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям, декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соцдопомоги, довідка про доходи в разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо, і згідно із законодавством не може бути отримана на запит органу соцзахисту населення, довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, у здійсненні заходів щодо забезпечення нацбезпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії в Донецькій та Луганській областях (за наявності).

16:38:19 16.01.2023

До уваги жителів Плисківської ТГ! Опитування ветеранів/ветеранок для виявлення зацікавлених у створенні та розбудові сімейних фермерських господарств

Анкета для заповнення розміщена за посиланням: https://forms.gle/4qu5vuxTa1q1aYUv7. Це опитування проводиться з метою подальшого наданням ветеранам і ветеранкам війни, які зацікавлені у створенні та розбудові сімейних фермерських господарств, інформаційно- консультаційного супроводу і навчання основам фермерства і кооперації. За допомогою цього опитування ми зможемо проаналізувати проблеми ветеранського підприємництва у сільському господарстві і надати отримані висновки організаціям (державним та недержавним), які надають підтримку ветеранам та ветеранкам. Опитування проводиться в рамках проєкту «Школа сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни». Цей проєкт здійснюється безпосередньо Всеукраїнською громадською організацією «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» (http://www.dorada.org.ua/) та став можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю Всеукраїнської громадської організації «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України» і не обов’язково відображає погляди Державного департаменту США та IREX. Більше інформації про проєкт тут: http://dorada.org.ua/uk/shkola-simejnogo-fermerstva-dlya- veteraniv-ta-veteranok. Інформаційна підтримка: тел. +38093 163 25 81 (Світлана), shkolaveteraniv@gmail.com.  

11:40:56 16.01.2023

До уваги жителів Плисківської ТГ! Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи

Шановні жителі Плисківської ТГ! Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Про це йдеться у постанові «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», яку було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 10 січня 2023 року. Програма має стартувати у кінці січня, а масовому запуску буде передувати бета-тестування в застосунку Дія. Згідно з постановою, передбачається, що українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на пять світлодіодних (LED) ламп. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС. Механізм обміну буде наступним: - Для цього потрібно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, РНОКПП та лампи розжарювання для обміну. - Механізм програми передбачає, що людина приносить 5 ламп розжарювання у відділення Укрпошти та проводить там їх обмін на нові енергозберігаючі. - Обмін буде відбуватись у два способи - з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження на телефон. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності. - Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок Дія, то вона має прийти до відділення Укрпошти з паспортом, РНОКПП та лампами розжарювання. За наявності вільних LED ламп буде здійснено обмін. - При оформленні заявки через застосунок Дія треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію. - За деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надходить повідомлення з мобільного застосунку Дія про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта”, отримання ламп здійснюється за номером такої заявки. - Якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється. - При обміні в Укрпошті фіксують паспортні дані людини, другий раз вона провести обмін не зможе. - Обмін проводиться виключно на справні лампи розжарювання. - Якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька ламп не працюють, то в неї буде можливість обміняти їх у відділенні Укрпошти на нові. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно у пакуванні від виробника. За додатковою інформацією звертайтесь до Відділу ЦНАП Плисківської сільської ради або за номером 0684631615.  

08:03:46 13.01.2023

До уваги жителів Плисківської ТГ!

Шановні жителі громади! Війна триває. І ми не маємо права забувати про це. Кожен повинен дотримуватися правил щодня, навіть і у прийдешні різдвяно-новорічні свята. Нагадуємо: на території громади, як і в області, продовжує діяти комендантська година. Вона триває з 23 години до 4 години ранку. Закликаємо усіх бути максимально уважними й обережними, а також дотримуватися громадського порядку у святкові дні. Водночас нагадуємо про заборону продажу та використання піротехнічних засобів у період воєнного стану. Таке рішення ухвалила Рада оборони області на своєму черговому засіданні (протокол від 22 грудня 2022 року № 17). Звісно, Новий рік і Різдво ніхто не відміняє, але кожен зможе відсвяткувати у своїй родині та у межах усіх обмежень. Контролюватимуть дотримання всіх вимог воєнного стану працівники правоохоронних органів. З вірою у Перемогу тримаємось. Слава ЗСУ!  Слава Україні! РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

09:13:36 30.12.2022

До уваги жителів Плисківської ТГ! Щодо продовження виплати державних соціальних допомог

       Доводимо до Вашого відома, що 27.12.2022 на засіданні Уряду прийнято постанову Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. № 1040 і від 7 березня 2022 р. № 214” (далі – постанова).

17:31:44 29.12.2022

Щодо дотримання громадського порядку на території району у святкові дні

Начальник Ніжинської районної військової адміністрації Григорій Ковтун провів нараду щодо дотримання громадського порядку на території району у святкові дні. На нараді було обговорено питання дотримання техногенної та пожежної безпеки під час новорічних свят та порядок організації й проведення масових заходів на територіях міських, селищних, сільських рад. Відповідно до чинного законодавства та рішення Ради оборони Чернігівської області, начальник Ніжинської РВА своїм розпорядженням зобов’язав голів міських, селищних, сільських рад Ніжинського району: - Провести роз’яснювальну роботу щодо мінімізації скупчення людей під час святкування Нового року та Різдва. - Заборонити використання, продаж та запуск піротехнічних виробів: феєрверків, салютів і петард незалежно від класу. - Передбачити місця укриття (у радіусі не більше 500 метрів від місця можливого скупчення людей (площі, парки, тощо) з метою негайного реагування на сигнал «Повітряна тривога» та «Ракетна небезпека». - Заборонити проведення масових заходів, під час яких заплановано продаж алкогольних та слабоалкогольних напоїв. - Спільно з Ніжинським районним управлінням ГУ ДСНС України в Чернігівській області провести практичні тренування з евакуації та дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах під час святкування Нового року та Різдва. Важливо: на території Ніжинського району, починаючи з 30 грудня 2022 року до 24.00 год. 01 січня 2023 року, 06 січня до 08 січня 2023 року, 13-14 та 19 січня 2023 року будуть проведені заходи з посилення охорони громадського порядку, дотримання комендантської години (вона триває з 23.00 до 4.00), порядку переміщення техніки через визначені блокпости, дотримання суб’єктами господарювання (кафе, бари, ресторани, тощо) режиму роботи в умовах обмежень комендантської години.

16:59:29 27.12.2022

До уваги ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників, Захисниць України щодо можливої професійної адаптації

Національний університет «Чернігівська політехніка» може надати освітні послуги шляхом короткострокових курсів для ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) таких осіб за програмою «WEB технології та англійська мова в бізнесі».

12:02:01 27.12.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора