(вибірка основних положень чинних нормативно-правових актів)
13:52:50 18.07.2024
13:52:50 18.07.2024
До уваги бізнесменів та стартапів!
Чернігівська обласна служба зайнятості пропонує стати учасником нетворкінгу. Для вас це можливість дізнатися більше про державні програми підтримки підприємництва, послуги служби зайнятості для бізнесу, поділитися успішним досвідом започаткування чи розвитку власної справи та поспілкуватися з фахівцями.16:50:24 16.07.2024
єРобота: як переселенка з Бахмута започаткувала власний бізнес у Чернігові
Почати життя з нуля непросто, але можливо. У цьому переконуєшся, дізнавшись історію Ольги Люліної – переселенки з Бахмуту, яка в рідному місті мала все: будинок, дачу, роботу, бізнес (піцерію і заклади продажу вуличної їжі), і навіть не думала про те, що це доведеться покинути. Та за два роки життя в Чернігові їй вдалося чимало. Ініціативна, енергійна, працьовита, сповнена оптимізму і віри в краще, вона й на новому місці реалізувала свій багаторічний підприємницький досвід. Для розвитку свого бізнесу, крім міжнародних грантових програм, скористалася можливістю отримати мікрогрант за програмою «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».12:49:45 16.07.2024
РАННІ БАШТАННІ КУЛЬТУРИ: ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ОТРУЄННЯ
У супермаркетах і на ринках вже з’явилися перші дині та кавуни. Безперечно, плоди баштанних культур дуже смачні та корисні для здоров’я, адже містять вітаміни А, С, В1, В3, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза. Проте користь організму принесуть лише стиглі плоди, що споживаються у період їх повного дозрівання - кінець серпня - початок вересня. Держпродспоживслужба застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів у кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (норма 90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для прискорення дозрівання та захисту від шкідників. Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів. Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими плодами: - У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними. - Зверніть увагу на умови реалізації. Дуже часто торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де плоди зберігаються прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі дині та кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин. - Не купуйте розрізані навпіл кавуни. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується. - Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів. - Перед споживанням баштанних їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою. - Коли вживаєте кавун і диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. - Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби. Вибираючи кавун, варто звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик має бути сухим; шкірка у стиглого кавуна тверда; після того, як кавун увібрав у себе все корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями -це добра ознака. Тож врахуйте наші рекомендації і не поспішайте ласувати ранніми динями й кавунами, щоб не піддавати ризику своє здоров’я. За інформацією Ніжинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.12:15:01 16.07.2024
16:40:33 12.07.2024
15:04:36 12.07.2024
До уваги жителів Плисківської ТГ!
Шановні користувачі, орендарі та власники земельних ділянок, що розташовані на території Плисківської територіальної громади! Повідомляємо вас про обов’язковість сплати земельного податку та орендної плати за землю! Відповідно до ст.266 Податкового кодексу України, розпочалася сплата земельного податку за 2024 рік. Так, відповідно п. 14.1.72. Податкового кодексу України, земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок, а також постійних землекористувачів, окрім пільгових категорій населення, визначених п. 281.1. ПКУ. Просимо звернутися до Плисківської сільської ради для отримання податкового повідомлення – рішення про нарахування земельного податку. Окремим громадянам, земельні ділянки яких знаходяться за межами населених пунктів і не передані в оренду, нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2023 рік. За детальною інформацією звертайтесь до відділу Земельних ресурсів та архітектури Плисківської сільської ради або у старостинські округи. Наголошуємо, що термін сплати земельного податку – до 24 серпня 2024 року. У випадку несвоєчасної сплати нараховуватимуться штрафні санкції! Сподіваємося на розуміння та своєчасну сплату. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.11:02:13 08.07.2024
16:47:26 05.07.2024
СТВОРЕННЯ ВЕТЕРАНСЬКИХ ПРОСТОРІВ
Міністерство у справах ветеранів України прагне допомогти у створенні та розвитку ветеранських просторів як багатофункціональних закладів для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб і членів загиблих (померлих) ветеранів війни, членів загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України! З цією метою розроблено Методичні рекомендації щодо створення та функціонування таких просторів, а також ведеться Перелік ветеранських просторів, який розміщується на вебсайті Мінветеранів. Що таке ветеранський простір? Це багатофункціональний заклад, який пропонує широкий спектр послуг, в тому числі: • соціальну та психологічну підтримку; • професійну орієнтацію та перекваліфікацію; • юридичну допомогу; • освітні програми; • культурні та спортивні заходи; • мережеві можливості. З метою спрощення надання суб’єктами господарювання інформації про діяльність ветеранського простору для включення закладу до Переліку Мінветеранів розроблено форму, розміщену за посиланням: http://surl.li/caxhxm. Також, Мінветеранів з метою надання інформаційної, консультаційно-методичної та іншої допомоги суб’єктам господарювання, які мають ініціативу створити ветеранський простір, за посиланням http://surl.li/gcegrl розміщено відповідну форма збору інформації. З повагою - сільський голова Марина ВІРКО.12:46:29 05.07.2024
12:03:57 05.07.2024