Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Реалізація пробаційних програм

Дата: 24.05.2024 09:25
Кількість переглядів: 57

    Термін «пробаційні програми» з’явився з прийняттям Закону України «Про пробацію», в якому визначено, що одним із завдань пробації є реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням.

          Пробаційні програми є новим, проте дієвим інструментом у роботі з особами, засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, який дозволяє отримати перевагу щодо подолання шкідливих звичок, зміни прокримінального мислення, формування безпечного суспільства, зниження злочинності та запобігання повторним злочинам.

Пройти заходи, передбачені пробаційною програмою, відповідно до ст. 76 КК України тепер є обов’язком, який може бути покладений судом на осіб, звільнених від відбування покарання у виді позбавлення або обмеження волі, яким встановлено іспитовий строк та пробаційний нагляд.

          Інформацію про необхідність проходження пробаційної програми суд може отримати з досудової доповіді, яка повинна містити висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк з урахуванням доступних програм та послуг, за умови реалізації яких можливо досягнути належної поведінки без застосування покарань, пов’язаних з ізоляцією від суспільства.

Пробаційна програма – це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості.

Мета реалізації пробаційних програм – виправлення суб’єктів пробації, звільнених від відбування покарання з випробуванням, на яких судом покладено обов’язок проходження пробаційних програм, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Завдання реалізації пробаційних програм – застосування комплексу заходів, необхідних для корекції соціальної поведінки суб’єктів пробації або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

          На сьогодні наказами Міністерства юстиції України затверджено пʼять видів пробаційних програм для повнолітніх та неповнолітніх суб’єктів пробації:

  • Зміна прокримінального мислення;
  • Подолання агресивної поведінки;
  • Попередження вживання психоактивних речовин;
  • Формування життєвих навичок;
  • Подолання домашнього насилля.

Вибір пробаційної програми залежить від виявлених криміногенних факторів у засудженого (проблем, які спонукали або можуть спонукати до вчинення кримінального правопорушення), тих сфер життя/поведінки, які потребують корекції та впливу.

Програми враховують вікові та психологічні особливості суб’єктів пробації, а тому різняться кількістю і тривалістю занять, змістом вправ та завдань. Залежно від виду програми кількість занять може становити від 10 до 13, не рідше 1 разу на тиждень в групі або індивідуально.

Реалізація кожної пробаційної програми забезпечується органами пробації. Для координації заходів, передбачених пробаційною програмою, в уповноваженому органі з питань пробації призначається куратор – працівник, який пройшов спеціальне навчання. Куратор проводить заняття особисто. Разом з засудженим куратор складає графік відвідувань занять. Пропуск занять без поважних причин вважається порушенням порядку проходження програми і може призвести до скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням. Заходи із виконання пробаційної програми  відображені у відповідному графіку та  узгоджуються із заходами індивідуального плану роботи із засудженим.

         До реалізації пробаційної програми у порядку, визначеному законодавством, можуть залучатися установи, організації, незалежно від форми власності, об’єднання громадян, окремі громадяни, які можуть надавати послуги, необхідні для реалізації пробаційних програм.

          Обов’язок проходження пробаційної програми покладає на суб’єкта пробації суд та має бути виконаний до завершення терміну перебування засудженого на обліку у службі пробації.

         Програма спрямована на зміну поведінки особистості через усвідомлення нею проблеми, збільшення її вмотивованості до змін, розвиток обізнаності та відповідних навичок. Пробаційна програма може змінити життя засудженого на краще, якщо він не лише відвідує всі заняття, передбачені графіком, а й виявлятиме власне бажання змінитися. 

 

 

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора