Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Валентина ВЕРНИГОР взяла участь в онлайн-конференції «Захист НКС в умовах війни. Збереження культурного коду національної єдності»

Дата: 15.02.2024 15:10
Кількість переглядів: 58

Сьогодні, 15 лютого 2024 року, начальник відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Валентина ВЕРНИГОР взяла участь в онлайн-конференції на платформі ZOOM з начальниками відділів управління культури і туризму районних державних адміністрацій, керівниками відділів культури об’єднаних територіальних громад, директорами клубних закладів «Захист НКС в умовах війни. Збереження культурного коду національної єдності».
Організатором заходу виступив КЗ «Обласний центр народної творчості Чернігівської обласної ради». Захід відбувся за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Online - конференція відбулась з метою підвищення обізнаності щодо охорони, захисту і дослідження нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини, зокрема, шляхом навчання на платформі ZOOM, розповсюдження знань про НКС та сприяння популяризації НКС громадами.
Представники 4 областей мали змогу поділитися власним досвідом, здобути нову корисну інформацію щодо фіксації, обробки та збереження НКС на території України.
Під час конференції Валентина Олексіївна презентувала елемент НКС нашої громади каша «Бабка» та продемонструвала відео-рецепт приготування «Каші «бабка» від Плисківської громади»  (каша з крохмальної локшини).
Для приготування такої каші спочатку потрібно спекти млинці, але унікальність полягає в тому, що для цього знадобиться крохмаль власного виробництва. Беремо 10 кілограмів картоплі та криничну воду. Картоплю гарно миємо, не чистимо. Натираємо на будь-якій середній терці. Всю масу, яку отримали, швиденько промиваємо (саме швидко, щоб зберегти в картоплі потрібний нам крохмаль, а не вимити його разом з водою). Далі нам необхідне сито, на дно якого кладемо марлю (у два шарі). Сито прилаштовуємо на відро. Терту картопляну масу невеличкими порціями кладемо в сито. Таким чином потрібно промити все. Коли вода відстоїться (це приблизно до трьох годин), зливаємо її. Отриману крохмальну масу просушуємо.
Далі беремо 500 мл молока, 5–6 яєць, 400 г картопляного крохмалю, 100 г цукру, щіпочку солі. Яйця збиваємо з цукром, солимо, вливаємо молоко, добре перемішуємо. Поступово додаємо крохмаль і теж добре розмішуємо. Печемо млинці, нарізаємо їх локшиною, кладемо її у глиняний горщик і заливаємо гарячим молоком. Потім зверху на молоко кладемо 100 г вершкового масла і заливаємо трьома збитими яйцями. Ставимо в піч на 30 хвилин.
Проведення гастрономічних фестивалів, Днів кулінарії, Свят каші – один із найкращих способів передачі елемента НКС від покоління до покоління. Під час таких заходів мешканці кожного села Плисківської громади презентують свої каші «бабки» з крохмальної локшини, проводять майстер-класи. Усі охочі мають змогу скоштувати кашу «бабка» й дізнатися її рецепт. Такі заходи можна вважати допоміжним інструментом у пізнанні нематеріальної культурної спадщини. Також вони сприяють подальшому збереженню традицій.
Елемент «Каша «бабка» від Плисківської громади» 16 листопада 2023 року увійшов до Обласного списку елементів НКС Чернігівщини.
Примітка: в тексті збережено деякі особливості місцевої лексики.
З повагою, сільський голова Марина ВІРКО.
Фото без опису
 
Фото без опису
Фото без опису
 
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора