A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Сімейні форми виховання та патронат дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ДПБП)

Дата: 01.02.2024 11:54
Кількість переглядів: 30

Діти мають зростати у любові. А отримати її вони можуть лише в сім’ї. Кожна дитина повинна зростати у сімейному оточенні, в атмосфері любові, бо лише так повною мірою забезпечуються її потреби, створюються оптимальні умови для її розвитку.
Роль сім’ї для дитини надзвичайно важлива. Право дитини жити і виховуватися в сім’ї - одне з найважливіших. Сімейне виховання дає можливість забезпечити її нормальний розвиток, змогу стати повноцінним членом суспільства. Тому інтернат – не місце для дитини.
Саме для таких дітей Служба у справах дітей виконавчого комітету Плисківської сільської ради пропонує небайдужим мешканцям громади долучатися до створення та розвитку форм сімейного виховання.
Сімейні форми виховання та патронат - це – форми влаштування у сім’ї дітей, батьки яких, з певних причин, не можуть опікуватися ними. Їх загальна мета – дати дитині можливість рости та розвиватися у родинному колі, нехай і не з біологічними батьками.
Незважаючи на спільну мету, між формами влаштування дітей у сім’ї є відмінності. Кожна з них має свої причини до влаштування дитини, умови та завдання з якими пересічному громадянину важко розібратися самотужки. Проте, коли в житті ми стикаємося із цими явищами, маємо бути обізнані щодо всіх нюансів. Від них залежить належний захист інтересів дитини та її щасливе майбутнє. Тож , пропонуємо вам розібратися у відмінностях між усіма сімейними формами виховання та патронатом над дитиною.
Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (ДПБП), є:
усиновлення;
опіка/піклування;
прийомна сім’я;
дитячий будинок сімейного типу.
Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.
Опіка та піклування встановлюються над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування – над дитиною у віці від 14 до 18 років.
Прийомна сім’я – це сім’я, яка добровільно взяла від 1 до 4 дітей на виховання та для спільного проживання.
Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – це сім’я, яка бере на виховання та для спільного проживання від 5 до 10 дітей.
До усіх цих форм сімейного виховання влаштовуються діти, які мають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.
Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.
Важливо розрізняти, що патронат, хоч і передбачає влаштування дитини у сім’ю, не є сімейною формою виховання. Це оплачувана соціальна послуга, яку надає патронатний вихователь – особа, яка за участі
членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї. Під патронат влаштовують дітей, які потрапили у складні життєві обставини, незалежно від того, чи їм був призначений статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. Зацікавлених осіб даної інформації просимо звертатися до Служби у справах дітей Плисківської сільської ради.
З повагою та шаною, сільський голова Марина ВІРКО.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора