A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Законопроєкт 5655 досі без вето Президента

Дата: 17.03.2023 13:41
Кількість переглядів: 68

Спірний проєкт Закону України щодо реформування містобудування досі очікує вето Президента. Мова йде про законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" №5655 від 11.06.2021 р.

 

Асоціація міст України підготувала інфографіку, де роз'яснила основні небезпеки ухвалення підписання законопроекту Президентом.

 

Зокрема, в АМУ виділяють такі недоліки законопроєкту 5655:

• Порушуються права власників земельних ділянок. Законопроєкт надає можливість будувати без обов’язкового дозволу власника землі та документів на землю.

• Стимулюється масове самочинне будівництво. Проводити перевірку об’єктів будівництва забороняється.

• Громадськість позбавляється прав контролю та впливу. Активістам та фахівцям заборонено ініціювати перевірки дотримання законодавства у сфері будівництва, активістів зобов’язують обґрунтувати їх особистий інтерес у захисті об’єктів містобудування.

• Обмежуються права місцевого самоврядування. Планові перевірки будівництва проводитимуться виключно приватною компанією.

• Фактично узаконюється безвідповідальність приватних контролерів. За не винесення припису про зупинення робіт покарання для них – лише 67 100 гривень (1700 доларів), за підписання акту готовності об’єкта, побудованого з порушеннями – 281 820 гривень (7 000 доларів).

 

 

Нагадаємо, раніше Асоціація міст України, фахівці з місцевого самоврядування, очільники громад зверталися до Президента України Володимира Зеленського щодо застосування ним вето до законопроєкту 5655. З таким же проханням до Президента України звернулись на сесіях рад понад 1000 депутатів місцевих рад. Петицію про ветування 5655 на сайті Президента необхідні 25 000 громадян підписали за кілька годин. 

 

 
Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора