Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Масляна за своїм походженням — язичницьке свято

Дата: 20.02.2023 08:58
Кількість переглядів: 89

Відоме до прийняття християнства і бере початок із праслов'янських часів. Церковна традиція не визнає його, проте у православному календарі можна знайти Сирну седмицю і Сиропусну неділю. Церква не закликає відмовитися від цього свята в народі, адже його первісне сакральне значення перетворилося просто на тиждень веселощів і смакот.
Традиції та обряди на Масляну
Найвідоміший (ну і, звичайно, найприємніший!) звичай — готувати та подавати на стіл молочну їжу. Ця традиція була пов'язана з тим, що після зими отелювались корови і в будинках з'являлося молоко. Взимку худобу не ріжуть, а торішні запаси закінчувалися — тож молочка та випічка рятували. Також, треба пам'ятати, що головною стравою на Масляну в Україні були не млинці, а вареники із сиром і маслом.
Кожен із днів тижня під час Масляної мав свої звичаї: Понеділок — Зустріч (було заведено зустрічати гостей удома з повним столом молочних страв, а ще палити опудало).
Вівторок — Загравання (молоді та неодружені люди влаштовували ігри, щоб знайти собі пару) .
Середа — Ласун (накривали стіл уже з великою різноманітністю страв і напоїв).
Четвер — Розгуляй (Масляна переходила від сімейного до народного святкування).
П'ятниця — Тещині вечірки (зять запрошував тещу за смачний стіл, так зміцнювали сімейні пута). Субота — Посиділки зовиці (молода дружина мала покликати сестру брата в гості, щоб пригостити її варениками та пирогами).
Неділя — Прощена неділя (цього дня потрібно вибачитися у тих, перед ким завинили, сходити до церкви).

З повагою,  сільський голова Марина ВІРКО, виконавчий комітет Плисківської сільської ради.
Фото без опису
 
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора