A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

#пробація_Борзна Досягнення системи пробації за 8 років роботи

Дата: 20.01.2023 15:59
Кількість переглядів: 152

       Цьогоріч, 5 лютого в системі виконання покарань відзначатиметься восьма річниця прийняття Верховною Радою України Закону України «Про пробацію», від 5 лютого 2015 року. Таким чином, Верховна Рада України схвалила реальний крок у сфері наближення юстиції України до міжнародних стандартів і впровадження у державі принципово нової системи заходів кримінально-правового характеру, покликаних у першу чергу забезпечити безпеку суспільства.   Законом України пробація визначається як система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

 

За ці вісім років проведена реформа пенітенціарної системи та пробації та досягнуто значних успіхів на шляху до створення системи реінтеграції, що забезпечуватиме відповідне середовище, щоб особа була готова жити, не вчиняючи правопорушень.

Також, до основних досягнень роботи системи пробації за цей період,  можна віднести:

  • покращення інструментів для визначення небезпеки особи для суспільства та ризику вчинення особою нового кримінального правопорушення, методів та способів впливу на поведінку особи;
  • затвердження пробаційних програм та набуття досвіду по їх реалізації;
  • створено вертикаль прес-офіцерів у обласних філіях пробації;
  • створено консультативні кабінети з питань профілактики ВІЛ-інфекцій;
  • налагоджено співпрацю з громадськими організаціями (створено банк ресурсів).

Рівень такої загрози можна визначити за допомогою інструменту Оцінки ризиків. Якщо при винесенні рішення у судді чи інших учасників судового процесу виникає сумнів щодо призначення покарання, тобто чи залишати на волі чи  направляти за грати, то у такому випадку за рішенням суду підрозділ пробації  готує досудову доповідь. Така доповідь містить соціально-психологічну характеристику, оцінку ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та висновок про можливість чи неможливість виправлятися у суспільстві. Цей процес являє собою досудову пробацію.

Під час перебування на обліку до засуджених застосовується наглядова пробація, яка являє собою систему наглядових заходів, що допомагають людині реінтегруватися у суспільство. При застосуванні такого виду пробації також використовується інструмент Оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення. На цьому етапі діяльність персоналу пробації схожа на роботу лікарів, адже вони діагностують проблему у підоблікових  та індивідуально до кожного підбирають «ліки» - сприяють формуванню нових навичок, що допоможуть правопорушнику вирішити його життєві проблеми чи позбавитись причин, які спонукали до вчинення злочину.  Вивчення різних сфер життя та причин вчинення злочинних дій здійснюється з використанням ефективних інструментів роботи. А до роботи із своїми клієнтами  працівники пробації залучають різні  державні та неурядові організації.

Згідно Банку ресурсів підрозділ пробації співпрацює із центром соціальних служб, службою у справах дітей, бюро правової допомоги, центром зайнятості населення, лікувальними заклади району, міграційною службою, громадськими та релігійними  організаціями.  Звичайно незмінними партнерами у роботі із засудженими є органи Національної поліції.

Стосовно  них застосовується пенітенціарна пробація – це підготовка осіб, які перебувають за гратами до звільнення з метою трудового та побутового влаштування за обраним місцем проживання. Для цього за три  місяці до звільнення тюремний заклад направляє запити до пробації з метою перевірки місця проживання, куди планує повернутися засуджений. До такої перевірки залучаються і органи місцевого самоврядування

Сенс пробації:

-для порушника пробація – це можливість змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, зв’язки у громаді, роботу та житло;

-для громади пробація - це убезпечення від вчинення повторного правопорушення шляхом позитивних змін та надання необхідної підтримки;

-для держави пробація - це зниження злочинності та  кількості ув’язнених.

Позитивний економічний ефект: пробація коштує платникам податків удесятеро дешевше ніж утримання у в'язниці, натомість перспективи виправлення на пробації набагато кращі.

Зрештою, що служба пробація - пріоритет цивілізованої системи правосуддя у всьому світі!

 

 

Ніжинський районний сектор №4

філії ДУ «Центр пробації»

в Чернігівській області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора