Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Дотримання правил безпеки при виконанні робіт та знаходженні в охоронних зонах ліній електропередачі

Дата: 15.08.2022 08:54
Кількість переглядів: 221

ШАНОВНІ жителі Плисківської ТГ!  Звертає вашу увагу на необхідність дотримання правил безпеки при виконанні робіт та знаходженні в охоронних зонах ліній електропередачі та на прилеглих до них територіях.

Вимоги щодо збереження високовольтних електричних мереж визначені "Правилами охорони електричних мереж" затвердженими постановою Кабінету Міністрів України N 209 від 04.03.1997р. Вимоги Правил спрямовані на забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму і використовуються у разі проектування, будівництва та експлуатації електричних мереж, а також під час виконання робіт або провадження іншої діяльності електричних мереж.
 
Забороняється наближати до струмовідних частин об'єктів електричних мереж сторонні предмети!
Підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об'єкти електричних мереж ЗОБОВ’ЯЗАНІ вживати належних заходів для збереження вказаних об'єктів, а саме:
• суворо забороняється спалювати стерню та пожнивні залишки в охоронній зоні;
• протягом двох діб після збирання зернових культур, для запобігання випадкового виникнення загорянь необхідно проводити оранку в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі;
• для отримання необхідних рекомендацій, щодо безпечної роботи сільськогосподарської техніки, своєчасно попереджати власника ЛЕП про початок збирання зернових в охоронних зонах;
• створити посилений контроль за дотриманням правил пожежної безпеки під час збирання врожаю;
• заборонено складання в скирти та стоги сухі корми в охоронних зонах ЛЕП;
• та інше.
Питання дотримання Правил набуває особливої ваги під час проходження кампанії зі збирання врожаю з використанням сучасної сільськогосподарської техніки, висота якої може сягати 4,5 м, а з піднятим знаряддям і того більше. Роботи з застосуванням такої техніки повинні виконуватись в межах охоронних зон ЛЕП виключно з письмової згоди та в присутності представника енергопідприємства, у власності якого перебувають дані мережі.
У літній час популярний такий вид відпочинку на водоймах, як риболовля. Окремої уваги потребує питання небезпеки ураження електричним струмом під час риболовлі в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі.
Інша небезпека, що виникає в охоронних зонах це низові пожежі. Часом після збирання врожаю всюди палять стерню, солому та с/г залишки, що в свою чергу призводить до аварійного відключення через іонізоване повітря та знеструмлення споживачів. Дим та вогонь є напівпровідниками! Вони можуть призводити до аварійних відключень ліній електропередач, знеструмлення великої кількості абонентів та завдання значних збитків енергопідприємству.
 Наголошуємо, що нехтування Правилами охорони електричних мереж становить небезпеку для здоров’я, життя людей, може призвести до ураження електричним струмом працівників виконуючих польові роботи та пошкодження с/г техніки.
Нагадуємо, що за порушення вимог "Правил охорони електричних мереж" законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.
З метою запобігання виникнення аварійних ситуацій в Об'єднаній енергетичній системі України, охорони навколишнього природного середовища, збереження життя та здоров'я населення звертаю увагу старосту Махнівського старостинського округу Бориса СИЛКА щодо інформування населення села Махнівка про недопущення порушень Правил охорони електричних мереж в межах охоронної зони ПЛ-330 кВ Ніжинська-Конотоп пр. оп. N 111-129, розташованої на території села Махнівка.
 
З повагою, Марина ВІРКО сільський голова Плисківської ТГ
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора