A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

Мери міст виступили проти низки законопроектів про забудову

Дата: 01.06.2021 17:08
Кількість переглядів: 364

Законопроєкти щодо захисту нерухомої культурної спадщини містять низку недоліків, що шкодять місцевому самоврядуванню і не забезпечують досягнення поставленої мети. Така позиція Асоціації міст України, її члени правління зафіксували в окремому рішенні. Зокрема, мери міст не підтримують законопроєкти №4561 та №4562, та вважають їх загрозливими для місцевого самоврядування:

вони не посилять захист пам’яток національного та місцевого значення;

не забезпечать вжиття правових заходів для охорони архітектурної спадщини, передбачених Конвенцією про охорону архітектурної спадщини Європи, якою охорона архітектурної спадщини визначена одною з головних цілей планування забудови міської та сільської територій;

послаблять штрафи за порушення з наявних 1 000-10 000 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 170000 грн) до 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (20400 грн).

Окрім того, законопроєкт №4561 не враховує принципи місцевого самоврядування, власну компетенцію місцевого самоврядування, курсу держави на децентралізацію повноважень органів виконавчої влади.

В АМУ наголошують, що прийняття законопроєктів №4561 та №4562 значно ускладнить проведення перевірок об’єктів культурної спадщини, припинення незаконних робіт на них та застосування до порушників штрафів.

 

Нагадаємо, що АМУ – всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування, що представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування. Створена 1992 року за ініціативи міських голів.

До складу Асоціації входить понад 900 територіальних громад.

Довідково:

Цьогоріч 27 травня повідомлялося, що Мінкультури разом із низкою ОДА, представниками місцевої влади просять нардепів невідкладно розглянути законопроєкти про протидію хаотичній забудові.

 Зазначається, що законопроєкти мають на меті, зокрема, ввести кримінальну та посилити адміністративну відповідальність за злочини у сфері охорони культурної спадщини, підвищити штрафи за руйнування і знищення пам’яток культури та створити відкритий реєстр нерухомої культурної спадщини.

 

Чернігівське РВ АМУ 

Офіс реформ у Чернігівській області


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора