A A A K K K
для людей із порушенням зору
Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Плисківського сільського голови Вірко М.О. (Плисківська сільська рада, Чернігівська обл.) щодо ситуації з медичними закладами

Дата: 14.01.2021 08:19
Кількість переглядів: 195

Міністерство розвитку громад та територій України 

Міністерство економіки торгівлі та сільського

господарства України
 
Міністерство фінансів України
 
Міністерство охорони здоров’я України
Чернігівська обласна державна адміністрація
 
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ
Плисківського сільського голови Вірко М.О. (Плисківська сільська рада, Чернігівська обл.), щодо ситуації з медичними закладами
 
Протягом останнього, достатньо нелегкого періоду наша країна і весь світ борються з неабияким викликом в галузі охорони здоров’я – пандемією Covid-2019. В таких ситуаціях ми часто новим поглядом дивимось на людей, завдяки яким світ виживає. Зокрема, в 2020 році всі побачили дійсну необхідність своєчасного надання належної уваги потребам медиків.
Плисківська територіальна громада також в межах своїх скромних можливостей не залишалась осторонь процесу налагодження нормального медичного забезпечення своїх жителів. Так, восени 2020 року за участі керівництва області була відкрита довгоочікувана амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Однак, станом на січень 2021 року досі тривають багатомісячні безуспішні спроби Плисківської громади отримати в комунальну власність будівлю зазначеної амбулаторії, без чого неможливим є фінансування її утримання з сільського бюджету, перш за все, енергопостачання амбулаторії та нормальне забезпечення її функціонування. Фактично, напередодні майже двадцятиградусних морозів посеред зими медичний персонал вимушений обігрівати вже облаштоване приміщення та устаткування кімнатними (побутовими) обігрівачами. При цьому, вимоги бюджетного законодавства до моменту передачі таких об’єктів в комунальну власність зв’язують органам місцевого самоврядування руки.
Рішення Плисківської сільської ради про надання згоди на прийняття будівлі амбулаторії до комунальної власності прийняте ще 27 липня 2020 року, і весь подальший період триває підготовка, доопрацювання та чергове повернення на повторне опрацювання проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про передачу нерухомого майна у власність територіальних громад Чернігівської області». Єдиною озвученою на загал проблемою, яка нібито унеможливила завершення процесу передачі амбулаторії до комунальної власності, є зміна конфігурації районів. Однак, важко уявити, як процес реформування адміністративно-територіального устрою може бути важливішим за забезпечення нормального функціонування закладів медичної допомоги первинної ланки в часи пандемії та унеможливлювати погодження міністерствами проекту розпорядження Кабінету Міністрів України понад півроку.
Складається враження, що жителі сільської місцевості, для яких амбулаторія загальної практики сімейної медицини мала стати першим рубежем захисту від хвороб, найближчою та найдоступнішою медичною установою, просто покинуті сам на сам з , як мінімум аж до завершення реформи адміністративно-територіального устрою.
Все, чого прагне Плисківська громада в даному питанні – завершити тривалий процес передачі з державної до комунальної власності вже побудованої, готової до прийому пацієнтів амбулаторії. Це дозволить нарешті Плисківській громаді фінансувати утримання даної будівлі, що забезпечить не лише її функціонування в якості приміщення медичного закладу, а і запобігатиме руйнуванню взимку без опалення. Без цього вся медична допомога, яка буде доступна жителям Плисківської громади – буде лише в холоді та темряві непереданої амбулаторії.
Звертаюсь з проханням почути крик душі жителів сіл Чернігівської області та зробити нарешті останній маленький крок до надання їм можливості доступу до первинної медичної допомоги – погодити проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про передачу нерухомого майна у власність територіальних громад Чернігівської області» та розблокувати процес передачі будівлі амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Плиски Чернігівської області з державної власності до комунальної власності Плисківської сільської територіальної громади.
 
Сільський голова           Марина Вірко
 
Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора