Плисківська сільська рада
Ніжинський район, Чернігівська область

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ПЛИСКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ, ДРУЗІ!

Дата: 02.09.2020 08:13
Кількість переглядів: 195

2 вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни.
Голова Плисківської сільської ради МАРИНА ВІРКО від себе особисто, від депутатського корпусу, від виконавчого комітету Плисківської сільської ради висловлює безмежну вдячність ветеранам Другої світової війни, які щодня всіма силами наближали її завершення, і світла пам’ять усім, кого забрала ця війна!
Найкривавіша трагедія людства – Друга світова війна - розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. Це був наймасштабніший військовий конфлікт в історії, участь в якому взяла 61 країна. У бойових діях було задіяно рекордну кількість наземних військ та техніки за всю історію військових конфліктів. Вперше було використано атомну зброю.
Саме 1 вересня 1939 року для України почалася Друга світова війна. 110–120 тисяч українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тисяч із них загинуло протягом першого місяця війни. Також 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польщі. Між 12 та 22 вересня Львів пережив подвійну облогу із заходу нацистськими військами, зі сходу – радянськими.
Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Українські землі стали місцем багатьох боїв. Ми втратили надто багато життів у цих битвах.
Перемога над нацизмом коштувала Україні дуже дорого, адже Друга світова війна стала особистою трагедією для кожної української родини. Вона дала нам неоціненний урок і навчила тому, що людське життя дійсно найдорожче з того, що ми маємо. Але коли сьогодні знову “війна”, “фронт” та “обстріли” стали звичними для українців словами, здається, що цей урок засвоїли не всі.
За даними Інституту національної пам’яті, Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 2,8 млн українських військових і підпільників зі всіх сторін, 5,2 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. Отже, безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8 млн осіб, ще 2,4 млн склали втрати ненародженими. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів (40% загальносоюзних страт). Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств. Однак Друга світова війна завершилася перемогою справедливості та демократії, і це надає нам сили і вселяє впевненість у собі. Ми самовіддано боремося за свободу, як 75 років тому боролися наші дідусі та бабусі, а отже - ми переможемо!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора